7 Recomanacions bàsiques de ciberseguretat

El nostre comportament a la xarxa pot acabar passant-nos factura en forma de virus o atac informàtic que ens impedeixi fer ús d’algunes funcions, elimini informació o arxius emmagatzemats o fins i tot vulneri la nostra privacitat.

No existeix cap fórmula màgica que permeti eliminar el risc de que això succeeixi, però sí que podem seguir algunes recomanacions amb les quals les possibilitats de “infecció” del nostre dispositiu poden reduir-se considerablement.

 

Tenir un antivirus i tenir-ho actualitzat

Aquesta és, probablement, la recomanació més important. Resulta indispensable comptar amb un bon antivirus que t’ajudi a protegir el teu dispositiu enfront de les amenaces.

Encara que aquesta eina no suposi un escut 100% segur enfront dels virus més perillosos, sí que resulta d’allò més efectiu amb els atacs de nivell baix o mitjà que, d’altra banda, són els més estesos.

Actualitzar el programari periòdicament

Aquest és un altre dels consells que han de seguir-se al peu de la lletra. Encara que moltes vegades som reticents a actualitzar el nostre programari per mandra o fins i tot desconeixement, hem d’entendre que la desactualizació d’aquest suposa major vulnerabilitat.

Utilitzar contrasenyes segures i canviar-les periòdicament

A major dificultat de la contrasenya, major seguretat. En aquest sentit, és important que utilitzem contrasenyes segures en aquelles aplicacions que així ens el requereixin.

Cura amb els arxius adjunts i els enllaços estranys en els correus electrònics

Desconfiar dels correus estranys o desconeguts, més encara si aquests contenen enllaços o arxius adjunts, és un altre dels consells indispensables.

Evitar realitzar operacions privades en xarxes públiques i obertes

Sembla un consell obvi, però la realitat és que en alguna ocasió ens hem vist obligats a utilitzar una xarxa pública per a fer operacions que posen en risc informació i dades confidencials, com és el cas de les transaccions bancàries. En aquestes ocasions és recomanable compartir la connexió però no les dades.

Tancar la sessió al acabar

És cert que és molt més còmode mantenir les nostres sessions obertes en la majoria d’aplicacions, ja que així no hem de tornar a posar el nostre nom d’usuari i contrasenya cada vegada que vulguem entrar, això no és molt bona idea.

Fer còpies de seguretat

T’has parat a pensar què passaria si perdessis tot el contingut del teu ordinador? A vegades, l’acció d’un virus, d’usuaris malintencionats o, simplement, per fallades en el sistema operatiu, podem perdre fotografies, arxius, informació confidencial. Per això, fer còpies de seguretat és una gran idea i ens salvarà en més d’una ocasió.

 

Seguir aquestes recomanacions pot ajudar a reduir les amenaces a les quals estan exposats tant usuaris novençans com usuaris experimentats. Però a més, recorda que sempre pots demanar ajuda a un professional que t’assessorarà en el món de la seguretat i la privacitat en Internet.

Comentar